Kiedy myślimy o włoskim jedzeniu, momentalnie myślimy o pizzy oraz makaronach. Jako zagraniczniak podróżujący we Włoszech, zawsze uważamy, że pizza oraz makaron to dania, jakich należy spróbować, jednak czy jest jeszcze jakieś inne danie włoskie, jakie warto polecić, by w zasadzie zrozumieć….
O co chodzi w kuchni włoskiej i co jada oryginalny Włoch?
Zdecydowanie warto starać się w pełni poznać kuchnię włoską, nie zapominając o makaronach i pizze. Włochy to tyci kraj na mapie, jakkolwiek jego regionalne potrawy są zróżnicowane i niezmiernie terytorialne. Inne specjały włoskie, jakie dają jaśniejsze pojęcie na temat prawdziwej i autentycznej sztuki kuchni włoskiej, powinny zawierać także liczne nadbrzeżne przetwory z owoców morza.
Pizzeria Kraków
• Kuchnia włoska w dużej mierze polega na świeżych, sezonowych artykułach oraz znajduje odzwierciedlenie w ważnym menu warzywnym „contorno”, które zawsze zaopatruje białko entrée w szablonowym włoskim posiłku, zarówno domowej roboty, jak i serwowanym w restauracji.
• Potrawy uniwersalnie połączone z kuchnią włoską za granicą są ewolucją tych starych przygotowań terenowych. Pozostały one dobrane do historii przez włoskich imigrantów, jacy pod koniec wieku przywieźli ze sobą starodawne przepisy kulinarne stereotypowe dla ich ojczyzny i dostosowali je do oryginalnych składników lokalnych i w odpowiedzi na „nowe” podniebienia.
Co jeszcze warto zapamiętać o autentycznie włoskiej kuchni?
Kuchnia włoska nie dotyczy zaledwie czosnku oraz oregano. Włoska sztuka gotowania – również profesjonalna, jak oraz domowa – to zróżnicowana, wyrafinowana i złożona forma ich bogatej i skomplikowanej kultury.
Jak samodzielnie przekonać się w pełni o włoskim menu?
Wielu podróżników opiera się na przewodnikach i hotelowym konsjerze w wyborze restauracji, lecz nie jest tajemnicą, że to pytając miejscowych mieszkańców można odszukać się w najlepszych punktach gastronomicznych. Jeszcze porządniej – żeby w istocie poczuć jak jada prawdziwy Włoch najpoprawniej byłoby spróbować „wkręcić” się na prawdziwy włoski obiad, w jednej z regionalnych willi